Skip to content

Δεκαεπτα εξωφυλλα του Σπυρου Βασιλεiου για το Περιοδικο «The Athenian»

Το «The Athenian» ήταν ένα πολυθεματικό αγγλόφωνο περιοδικό που κυκλοφόρησε μεταξύ του 1974 και 1993. Κάλυπε τα ενδιαφέροντα μεγάλης μερίδας του κοινού της Αθήνας και των ξένων επισκεπτών της πόλης. Στο περιοδικό φιλοξενούνταν κυρίως άρθρα πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου αλλά και ιστορικά, κοινωνικά θέματα καθώς και θέματα ευρύτερης σύγχρονης κουλτούρας ιδιαίτερης σημασίας για το κοινό της εποχής.

Ο Σπύρος Βασιλείου αρθρογραφούσε στο «The Athenian» και συνέβαλλε στη διαμόρφωση δεκαεπτά εξωφύλλων, που ήταν εμβληματικά της εποχής.

Τα εξώφυλλα βασίζονταν σε χαρακτηριστικά έργα του Βασιλείου από το σύνολο της καριέρας του, εστιάζοντας στα κεντρικά και συμβολικά στοιχεία της σύνθεσης – ηλιοβασίλεμα, παραδοσιακή λάμπα, παραλία, μαγιάτικο στεφάνι, γοργόνα-ακρόπρωρο προσδίδοντας μία ποιητική και καλλιτεχνική χροιά στο περιοδικό. Επιπλέον, μέσω της παραχώρησης έργων για δημιουργία εξωφύλλων, συνέβαλλε στην προσέγγιση της ζωγραφικής τέχνης από ένα ευρύτερο κοινό, γεγονός πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής.

Το project ψηφιοποίησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο του συνολικού αρχείου του περιοδικού «The Athenian» αποτελεί μία πηγή έρευνας και διδασκαλίας για την σύγχρονη κουλτούρα στην Αθήνα με επίκεντρο την βιβλιογραφία ενός περιοδικού το οποίο φιλοξένησε άρθρα σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και της λογοτεχνίας.

Το συνολικό αρχείο του περιοδικού έχει αναρτηθεί με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, στον κόμβο http://www.the-athenian.com/.

Το project ψηφιοποίησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο του περιοδικού «The Athenian» πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αποκλειστικός Δωρητής



Τα δεκαεπτά εξώφυλλα του Σπύρου Βασιλείου για το περιοδικό «The Athenian»: